Sportowa Senioriada 2022

Ponad 100 uczestników z 4 miast regionu wzięło udział w Sportowej Senioriadzie zorganizowanej przez Fundację Elektrowni Rybnik. Najstarszy zawodnik miał 89 lat!

Sobota, 4 czerwca w obiektach i na terenach zielonych Fundacji upłynęła pod znakiem zaciętej rywalizacji w ramach Sportowej Senioriady. Zawodnicy po 60 roku życia z Rybnika, Wodzisławia Śląskiego, Gliwic i Brennej zmierzyli się w takich dyscyplinach jak: lekkoatletyka terenowa, nordic walking, pływanie, tenis stołowy i szachy.

Sportowa Senioriada wpisuje się w założenia szeroko pojętej społecznej odpowiedzialności ukierunkowanej w znacznej mierze na środowisko lokalne oraz aktywizację sportową, społeczną i kulturalną osób, które swoją zawodową aktywność mają już za sobą. Jesteśmy głęboko przekonani, że podejmowanie – a w tym wypadku kontynuowanie podjętych w poprzednich latach – inicjatyw pobudzających seniorów do działania jest społecznie i cywilizacyjnie niezwykle potrzebne – mówi Katarzyna Dutkiewicz, prezes zarządu Fundacji Elektrowni Rybnik.

Senioriada rozpoczęła się niemal równocześnie w trzech punktach – na krytej pływalni, terenach zielonych oraz budynku Fundacji. Nad prawidłowym przebiegiem zawodów czuwali profesjonalni sędziowie, a uczestnikom towarzyszył taki entuzjazm i zaangażowanie, którego mógłby pozazdrościć niejeden zdecydowanie młodszy wiekiem.

Uroczyste wręczenie medali odbyło się w specjalnie przygotowanej sali widowiskowej Fundacji. Zawodnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe.

Bardzo się cieszę, że po ciężkim czasie covidowej przerwy znowu mogliśmy się spotkać i wspólnie przystąpić do sportowej rywalizacji. Celem nadrzędnym, jaki sobie postawiliśmy, było uświadomienie i wykształcenie wśród starszego pokolenia potrzeby dbania o własne zdrowie oraz dobrą kondycję fizyczną i psychiczną. Mianownik tego dnia był wspólny: dobre nastawienie, optymizm i hart ducha, a patrząc na uśmiech seniorów, już wiemy, że założony cel udało nam się zrealizować – mówi Barbara Śmieja, wiceprezes zarządu Fundacji Elektrowni Rybnik.

MEDALOWA KLASYFIKACJA DRUŻYN:

I miejsce – drużyna z Rybnika

II miejsce – drużyna z Gliwic

III miejsce – drużyna z Wodzisławia Śląskiego

IV miejsce – drużyna z Brennej

Po części oficjalnej kończącej sportowe zmagania dla wszystkich zawodników oraz gości była przygotowana biesiada z licznymi atrakcjami.