Profilaktyka raka piersi – bądź świadoma!

Rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym u kobiet w Polsce. Szybkie wykrywanie, profilaktyka, samobadanie, skuteczne leczenie, to główne zagadnienia, o których rozmawiano w Fundacji Elektrowni Rybnik.

Fundacja Elektrowni Rybnik wraz ze Stowarzyszeniem Amazonek „Odnowa” w środę 27 października zorganizowała spotkanie informacyjno-edukacyjne poświęcone profilaktyce raka piersi. W ramach wydarzenia przeprowadzone zostały wykłady i prelekcje, mające uwrażliwić kobiety na kwestie ochrony własnego zdrowia i życia.

Wiele spośród działań podejmowanych przez Fundację Elektrowni Rybnik ukierunkowanych jest na promocję i ochronę zdrowia. Październik uznawany jest za miesiąc świadomości raka piersi, dlatego w tym szczególnym okresie podejmujemy tematy związane z profilaktyką, diagnostyką oraz nowoczesnym leczeniem nowotworów piersi – mówi Katarzyna Dutkiewicz, prezes zarządu Fundacji Elektrowni Rybnik.

Bardzo ważne, aby kobiety poddawały się regularnym badaniom mammograficznym, które pozwalają wykryć nawet najmniejsze zmiany. Wszystkie panie, które chciały poddać się profilaktycznemu badaniu, mogły bezpłatnie skorzystać z mammobusu.

Samobadanie i regularne wizyty u lekarza mogą uratować życie. Rak piersi to nie wyrok, a jego wczesne wykrycie daje szansę na całkowite wyleczenie.

Misją należącej do spółki PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna Fundacji Elektrowni Rybnik jest wspieranie pozytywnych inicjatyw społecznych oraz społeczeństwa integracyjnego, w którym każdy może znaleźć swoje miejsce i wziąć udział we wszystkich aspektach życia społecznego, gospodarczego i kulturalnego. Fundacja uczy świadomego korzystania z zasobów energetycznych ziemi, wyzwala energię do poszukiwania i tworzenia rozwiązań dla lepszej jakości życia wszystkich ludzi oraz wspiera rozwój lokalny.