18. Pojedynek Na Słowa FINAŁ

Po rocznej przerwie, Fundacja Elektrowni Rybnik wraz z Teatrem Ziemi Rybnickiej zaprosiła młodzież szkół średnich regionu do rywalizacji na słowa mówione i śpiewane w 18. edycji Pojedynku na Słowa.

Pojedynek na Słowa jest konkursem edukacyjno-artystycznym upowszechniającym kulturę języka polskiego oraz literaturę piękną i ma formę koncertu artystycznego. Tradycyjnie do bitwy stanęły drużyny złożone z sześciu uczniów, którzy recytowali lub śpiewali poezję, akompaniatora oraz jednego występującego w poetyckiej interpretacji nauczyciela.

Do tegorocznej, 18. edycji turnieju zgłosiło się 8 szkół – 6 z Rybnika i 2 z Żor. Eliminacje odbyły się na przełomie października i listopada, a półfinały 1 i 2 grudnia na sali widowiskowej Fundacji Elektrowni Rybnik. Prezentacje oceniało profesjonalne jury w składzie Maria Meyer, Danuta Schlette, Tomasz Owczarek oraz dwukrotnie Grażyna Tabor, a każdy pojedynek poprzedzał występ profesjonalnego artysty – i tak gościliśmy laureatów wielu festiwali m.in. naszej OFP-y: Aleksandrę Tocką, Sargisa Davtyana, Kamila Olczyka, Rafała Kozika i Kubę Blokesza.

Na wielki finał zaprosiliśmy do Teatru Ziemi Rybnickiej, gdzie 14 grudnia wystąpiły dwie najlepsze drużyny, obie z Rybnika – I Liceum Ogólnokształcące im. Powstańców Śląskich oraz II Liceum Ogólnokształcące im. A. Frycza Modrzewskiego. Po bardzo zaciętej rywalizacji zwycięska okazała się ekipa I LO. Finaliści oraz wyróżniający się wokaliści i recytatorzy tej edycji turnieju otrzymali nagrody oraz pamiątkowe dyplomy.

Zwieńczeniem finałowego pojedynku był fantastyczny recital „Piosenka jest dobra na wszystko” w wykonaniu Macieja Miecznikowskiego.

Szkoły biorące udział w 18. edycji Pojedynku na Słowa

IV Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika z Rybnika